Home / Scheidsrechters Nieuws / Tweede divisie

Tweede divisie

Vanaf het seizoen 2016/’17 krijgt het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm. De competities van het amateur- en betaald voetbal, vooralsnog twee gescheiden werelden, worden met elkaar verbonden.

Een uniek moment, omdat daarmee sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954 er voor het eerst sprake is van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal. De mogelijkheid om te promoveren, maar ook om te degraderen, is een extra sportieve stimulans om te streven naar verbetering en dat is goed voor de kwaliteit en toekomst van het Nederlands voetbal.

Hoe gaat de nieuwe competitievorm eruit zien?

Het nieuwe competitiemodel gaat in de top bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Topklassen en vier Hoofdklassen. Nieuw is dat onder de twee hoogste divisies (Eredivisie en Eerste divisie) een nieuwe Tweede divisie wordt toegevoegd. Ook is er ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs, die nu nog uitkomen in een gesloten competitie. Sportief gezien is dit een optimale voetbalpiramide. Zoveel mogelijk goede voetballers treffen elkaar in dezelfde competitiestructuur, en clubs kunnen nu bij wijze van spreken doorstoten van de vijfde klasse naar de Eredivisie. De top wordt dus in theorie haalbaar voor iedereen en voor elke club.

Gezamenlijk besluit van de clubs

De bondsvergadering van 2 december 2014 was een uniek moment. Toen besloot een afvaardiging van de clubs uit het amateur- en betaald voetbal dat er vanaf seizoen 2016/’17 promotie en degradatie komt tussen de nieuwe Tweede divisie en de Jupiler League én dat er in de nieuwe competitiestructuur ruimte is voor beloftenteams.

Beloftencompetities

Een deel van de beloftenteams van de betaald voetbalbalclubs voetbalt vanaf 2016/’17 in de standaard competities. Door de beloftenteams aan deze competities toe te voegen, spelen talentvolle voetballers onder hoge weerstand en tegen betere tegenstanders, wat ten goede komt aan de talentontwikkeling in Nederland. Dat is ook te zien in landen als Duitsland, Spanje en Portugal, waar de beloften al langer deel uit maken van de reguliere competities.

Licentievoorwaarden

Om clubs geleidelijk te laten groeien naar een hoger niveau, komen er licentievoorwaarden die zich geleidelijk opbouwen. De licentievoorwaarden worden stapsgewijs uitgebreider, om er voor te zorgen dat clubs de tijd hebben zich ook organisatorisch aan te passen.

(Bron KNVB)

Facebook

Twitter