POSITIEVE REACTIES OP THEMABIJEENKOMSTEN ‘NIEUWE STIJL’
Bron: https://www.knvb.nl/nieuws/assist-scheidsrechters/assist-scheidsrechters/67050/positieve-reacties-op-themabijeenkomsten-
De eerste serie themabijeenkomsten voor bondsscheidsrechters van dit seizoen is achter de rug. Voor het eerst vonden zij plaats in nieuwe stijl. De spelregeltoets wordt voortaan online afgenomen en niet meer tijdens de themabijeenkomst. De meeste scheidsrechters die aanwezig waren, reageerden positief op de verandering. “De toets nam veel tijd in beslag en dat vonden we zonde van de tijd.”
Dit zegt Gijs van Hout, hoofddocent arbitrageopleidingen van de KNVB. “We waren altijd zo een uur bezig met de spelregeltoets. En dat op een avond die tweeënhalf uur duurt. We vonden dat we die tijd beter konden besteden, zeker omdat er tegenwoordig genoeg digitale mogelijkheden zijn om een toets online af te nemen.”
Dat online afnemen heeft nog een voordeel, zegt Gijs. Hij merkte in het verleden dat sommige scheidsrechters zenuwachtig werden van de spelregeltoets op locatie. Niet omdat ze de regels niet kennen, maar vanwege de examenachtige sfeer. “Die toets legde behoorlijk wat druk op zo’n avond, terwijl we tijdens een themabijeenkomst juist willen dat scheidsrechters van elkaar leren zonder zenuwen en spanning.”
Drie kansen voor de toets
Veel scheidsrechters hebben aangegeven dat ze het prettig vinden dat ze de toets nu in hun eigen omgeving kunnen maken, op een tijd dat het hen uitkomt. Bovendien kunnen ze de toets drie keer maken. Uiteraard is de toets bij elke poging anders. “Het hoogste cijfer telt’’, zegt Gijs. Hij hoopt dat scheidsrechters inderdaad drie keer de toets maken, ook als ze hem de eerste of tweede keer al gehaald hebben. “Dan zijn ze drie keer heel bewust met de spelregels bezig, in plaats van één keer.”
Dat bewust met de spelregels bezig zijn, is het doel achter de spelregeltoets. Gijs vindt het daarom niet zo erg dat de online toets niet waterdicht is wat betreft antwoorden opzoeken. “Wellicht onthouden ze die regel daarna zelfs beter. Bovendien zit er een tijdslimiet op de toets, dus je kunt niet alles opzoeken.”
Nu de toets online is, en volledig bestaat uit meerkeuzevragen, krijgen scheidsrechter direct na afloop de uitslag. “De toets wordt automatisch nagekeken. Bovendien is het eerlijker, want de antwoorden zijn niet voor interpretatie vatbaar.”
Voor scheidsrechters die de toets om de een of andere reden niet online kunnen maken, is er een mogelijkheid om hem mondeling af te nemen op een KNVB-steunpunt. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal niet goed machtig zijn’’, zegt Gijs.
Mooie discussies
Overigens is het onderdeel spelregels niet verdwenen van de themabijeenkomsten, vertelt hij. “We gaan nu bijvoorbeeld door middel van casussen in op bepaalde regels. Daaruit kunnen mooie discussies ontstaan. We hebben gemerkt dat de bijeenkomsten nu veel meer gaan over interactie en het uitwisselen van ervaring en kennis tussen scheidsrechters in plaats van dat het op een examenavond op school lijkt. Die interactie en inhoudelijke discussies zijn heel leerzaam en dat is uiteindelijk wat we willen op de themabijeenkomsten.”