Home / Nieuws van de SAO / SAO’er Eric Braamhaar stopt met fluiten

SAO’er Eric Braamhaar stopt met fluiten

Ons eigen SAO-lid, Eric Braamhaar, stopt met fluiten. Lees hieronder het artikel op de website van de knvb.

Eric Braamhaar neemt afscheid als scheidsrechter betaald voetbal. Een knieblessure maakt verder fluiten onmogelijk. Zijn plaats wordt ingenomen door Allard Lindhout, die promotie maakt naar de zogeheten ‘scheidsrechters senior’.

“Als trainingen steeds moeilijker gaan, je de intensiteit niet meer kunt opbrengen, en de explosiviteit minder wordt, moet je een keer de knoop doorhakken”, zegt Braamhaar. “Dat heb ik nu gedaan.” Hij gebruikte zijn vakantie om na te denken over zijn loopbaan als scheidsrechter en kwam tot de conclusie dat het beter was er een punt achter te zetten. De hardnekkige knieblessure, waar hij al langer mee kampt, speelde een belangrijke rol in die overweging. “Na zo’n 20 jaar is het mooi geweest.”

Eric Braamhaar spreekt Giovanni van Bronckhorst toe in de eerste ontmoeting van KNVB Bekerfinale in 2010.

Hoe wrang ook, het maakt de weg vrij voor Allard Lindhout, die daarmee een onverwacht mooie start van het nieuwe seizoen meemaakt. De 29-jarige Warmonder is dan ook verguld met de kans die hij nu krijgt. “Dit is een droom die uitkomt”, zegt Lindhout. “Ik heb altijd keihard gewerkt om zo hoog mogelijk te komen, heb altijd die ambitie gehad. Dit was mijn doel en het is bijzonder gaaf dat ik nu bij de beste scheidsrechters van Nederland word geschaard.”

Lange carrière

De 50-jarige Braamhaar kan terugkijken op een lange carrière op de velden; een loopbaan die hem over de hele wereld voerde. In 1983 begon hij als scheidsrechter in het amateurvoetbal, dertien jaar later promoveerde hij naar de B-lijst, en weer twee jaar later naar de A-lijst, de huidige groep ‘scheidsrechters senior’.

Hij floot meer dan 500 wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal en had twee maal de leiding over de KNVB Bekerfinale, in 2005 en 2010. Ook was Braamhaar tien jaar lang FIFA-scheidsrechter, van 2001 tot en met 2011. Dat leverde liefst 66 internationale wedstrijden op, van Champions League tot WK-kwalificatieduels.

Zelf beschouwt de scheidsrechter het toernooi om de Gulf Cup in Oman, in 2009, als een van de hoogtepunten. “Vooral omdat ik de finale floot, tussen het gastland en Saoedi-Arabië. Maar ook de wedstrijd in Camp Nou, tussen Barcelona en Glasgow Rangers, met 92.000 mensen op de tribune, is natuurlijk een moment dat altijd op je netvlies zal blijven staan.”

Allard Lindhout promoveert en wordt senior scheidsrechter.

Lindhout

Zoals gezegd maakt het de weg vrij voor Allard Lindhout. De jonge scheidsrechter heeft al flink wat ervaring in het betaald voetbal: hoewel hij nog een twintiger is, leidde hij al ruim 150 wedstrijden. Zijn eerste duel in de Jupiler League was in 2010; het debuut in de Eredivisie volgde vijf jaar later bij Willem II – FC Groningen. “Ik ben onlangs als vierde official in het Wit-Russische Minsk geweest voor een voorrondewedstrijd in de Champions League, tussen BATE Borisov en Slavia Praag. Dat zijn mooie ervaringen. Op die momenten weet ik opnieuw dat ik er alles aan zal doen om het hoogste te bereiken.”

Voor Eric Braamhaar is er een last van zijn schouders gevallen nu hij zijn afscheid heeft aangekondigd. “Gelukkig is de kogel nu door de kerk. Ik heb het maximale uit mijn loopbaan als scheidsrechter gehaald, en daardoor kan ik tevreden terugkijken. Ik ga me nu richten op een maatschappelijke loopbaan. Mensen uit achterstandswijken, of met een verslaving, begeleiden. Daar wil me graag op richten. Want het contact met mensen, dat ik altijd heb gehad, wil ik niet missen.”

Facebook

Twitter