Home / Nieuws van de SAO / Column Lammert Jansen: De historie van sportmassage

Column Lammert Jansen: De historie van sportmassage

Onze eigen SAO’er Lammert Jansen is een ervaren sportmasseur. Voor de website en het clubblad heeft hij zich bereid gevonden een column te schrijven over de historie van de massage.

Massage is zo oud als de mensheid zelf. Massage in haar primitiefste vorm wordt al onbewust toegepast door mensen die niets van massage weten. Bij pijn of stijfheid van een bepaald lichaamsdeel wordt er over de betrokken plek gewreven of erin geknepen.

Zo moet hen in de prille menselijk bestaan ook zijn toegegaan. De zelfmassage gaat over op massage door een ander wanneer de stijve plaats door de persoon in kwestie niet of moeilijk bereikbaar is. Degene die het beste hulp kon bieden werd het meeste gevraagd. Hiermee ontstond de eerste specialisatie.

De verworven kennis en vaardigheden werden overgedragen en vermeerderd. Het hoeft geen betoog dat er op dit gebied in de loop der tijden heel wat kwakzalvers rondliepen die de massage in diskrediet hebben gebracht.

De oudste gegevens dateren van 3000 jaar voor christus in die tijd stammende kong foe. De heilige boeken van de Chinezen vinden we gegevens over het wrijven  van het lichaam en het rekken van gewrichten. De herontdekker van de massage wordt genoemd PER Henrik Ling 1776-1839.

De sportmassage heeft zich ontwikkeld uit de heilmassage. De onderzoekingen van Zabludowski ten aanzien van de massage beperken zich niet tot massagemet een therapeutisch doel doch hij ging ook de invloed van de massage na bij toepassingen op sportbeoefenaars.

Aan het einde van de 19e eeuw begint de sportmassage zich dus te ontwikkelen. In ons land ontwikkelt de sportmassage zich op een zelfde wijze als elders in Europa. In de jaren 20 werd de massage voor de opleidingen van sport masseurs.

De volgende column van Lammert zal gaan over het begrip van de sportmassage. Heb je vragen of interesse in sportmassages? Schroom niet om Lammert hierover aan de mouw te trekken!

Facebook

Twitter